dimecres, 19 de desembre del 2007

De visita a Santes Creus

Ahir, 18 de desembre, vaig anar de visita al Monestir de Santes Creus, a la comarca de l'Alt Camp, fundat l'any 1150 en unes terres cedides per la família dels Montcada. Feia un dia d'aquells que paga la pena, humit i amb un fred més que considerable. La visita va ésser guiada de manera magistral, per Josep Baluja, mestre del camp d'aprenentatge dels monestirs del Císter. Allà vàrem aprendre amb la pràctica com aconseguien els nostres avantpassats aixecar els arcs de mig punt i les voltes de canó amb uns mitjans rudimentaris, però enginyosos. Sens dubte, és difícil d'imaginar com ho van fer els habitants de Miravet i de Camporrells en els segles XI i XII, quan van aixecar les ermites de Sant Jaume i de Sant Miquel, respectivament.
D'aquestes dues construccions, la Gran Enciclopèdia Comarcal de Catalunya, ens diu el següent:

Sant Jaume, Miravet (segle XI)

"A llevant del Molar, en un repeu del puig (730 m) que es dreça a l'altra banda del barranc de la Fontcoberta, entre aquest i el de Miravet, al qual conflueix, hi ha el despoblat de Miravet. S'hi conserva, arruïnada, l'antiga església parroquial de Sant Jaume, romànica, del segle XI, modificada amb absis semicircular i la nau de volta de canó; el portal adovellat i de mig punt és a migdia.El lloc, que esdevingué quadra de Miravet, fou conquerit pel comte Ramon Berenguer I de Barcelona, que el 1066 el cedí en alou a Miró Isarn, amb la condició que aquest hi bastís una torre. El 1495 el lloc consta com a despoblat, però posteriorment sembla que es repoblà un altre cop, ja que a l'edat moderna era una castlania del comtat de Ribagorça. Es conserva també la torre primitiva amb dues sageteres."

Sant Miquel, al fossar (segle XII)

"Al fossar es conserva l'antiga església parroquial de Sant Miquel, petita construcció romànica del segle XII, amb absis semicircular i volta apuntada."

Deixem una galeria d'imatges d'aquesta joia romànica tal i com és en l'actualitat després de la restauració feta fa pocs anys.










Ah! Cal recordar que l'any de la fundació del monestir de Santes Creus va ser el del casament a Lleida de Ramon Berenguer IV amb la filla del rei d'Aragó, i que en el convit es van ballar moltes danses, entre elles, el ball dels totxets.