dimecres, 20 de febrer del 2008

Han tornat els falcons.

Aquest passat diumenge 17 de febrer, el diari La Vanguardia ens explicava que han tornat els falcons a Barcelona, concretament a la Sagrada Família. A la fantàstica foto d'en Jordi Play -que forma part del reportatge- hi podem veure l'arribada d'un falcó a un dels pinacles, on hi té el niu la parella.
Recordo que fa molt anys, en una visita al Museu de Zoologia vaig veure dissecada la darrera parella que va viure a Barcelona, concretament a les torres de Santa Maria del Mar. L'havien matat uns colombòfils l'any 1972 perquè deien que es menjaven els coloms missatgers.
A Camporrells no tenim basíliques tan importants, ni tenim falcons a dins del lloc, però tenim l'església de Sant Pere. La que en el segle XVIII, quan Camporrells era un Oficialat que pertanyia a l'arxipestrat d'Àger, era coneguda en els documents de les visites pastorals com Sancti Petri de Camporrells. Si alcem el cap cap a les petxines del cimbori hi veurem les imatges dels Doctors de l'església que l'acompanyaven en el culte amb els seus noms: Sant Ambrosi, Sant Jeroni (escrit Geroni), Sant Gregori i Sant Agustí. (Els mateixos que a les petxines de l'esglèsia de Sant Pere Nolasc de Barcelona, segle XVIII)

Però bé, tornem a les bèsties. No en tenim, però n'hem tingut. La torre de la sagristia, ben a prop del castell, al finestral que dóna a l'antiga plaça de la pressó s'hi parava cada nit el llantier. La seva figura blanca presidia les vetllades nocturnes i el seu so cadenciós que semblava un udol feia com una mica de basarda. La gent deia que el seu nom li venia pel fet de que es bevia l'oli de les llànties que il·luminaven les naus de l'església, però qui ho sap això.
L'únic que podem dir del cert és que un any van desaparèixer i mai més se n'ha sabut res.
De moment ens quedarà el dubte de si els llantiers faran com els falcons a Barcelona, però haurem d'esperar. Si algú en sap alguna cosa, que ho digui.
Per saber-ne més...