dilluns, 14 de gener de 2008

Jordi Molist, el record de les vivències dins de la novel·la històrica

Diumenge, tot repassant notes i apunts vaig decidir-me a escriure a en Jordi Molist, escriptor reconegut i del qual en vaig tenir notícia a través del Diario del Altoaragón per la seva participació en la darrera Feria del Libro celebrada el passat mes de juny a Osca. De fet, el vaig trobar casualment amb el cercador del diari a través de la paraula Camporrells, ja que en una entrevista manifestava que "A tots els seus llibres, un dels personatges era de la zona de Camporrells". El primer pensament va ser molt clar: com pot ser que un personatge tan interessant encara no el coneguis? Vaig comentar-ho amb el meu gran amic Valerià Labara -genealogista de renom i primeríssima autoritat en heràldica- i vam pensar que no podia passar gaire temps sense intentar-ho.
Li vaig fer arribar al Sr. Jordi Molist un correu electrònic a través del seu web i l'endemà ja m'havia contestat. Li vaig fer unes petites consultes sobre la seva relació amb Camporrells i sobre els personatges més destacats de les seves obres. A partir de la seva diligent i amable resposta i amb informacions ja publicades m'he permès fer aquesta breu ressenya biogràfica.

Jordi Molist neix a Barcelona, fill de Francesca Pallàs Camarasa, la gran dels cinc germans de la nissaga de cas de La Fausta, de Camporrells. En un principi, la família viu al barri del Raval i, quan ell ja era adolescent se'n va cap a Gràcia. La mare continua vivint a Barcelona i, un germà viu a Camporrells i un altre, l'Agustí, hi va tot sovint.

Fa la carrera d'Enginyer industrial a la Universitat Politècnica de Barcelona i, posteriorment, el Màster en administració d'empreses a la prestigiosa ESADE. Comença la seva brillant carrera professional en una de les majors multinacionals del gran consum, la qual cosa el dur a viure a diferents llocs d'Espanya i, finalment, als Estat Units, on dirigeix l'equip de Califòrnia. Quan torna a Europa, fixa la seva residència a Madrid on treballa per a una prestigiosa empresa, fins a l'actualitat.

D'una vocació de ben petit cap a l'escriptura resulta el seu pas definitiu cap a la creació literària l'any 1996, quan comença a escriure "Los muros de Jericó" (posteriorment editada com "El retorno del cátaro"), que es publica l'any 2000. L'any 2002 publica Presagio i, després altres obres de les que cal destacar "L'anell", que obté el premi de novel·la històrica Alfonso X el Sabio. La seva obra ha estat traduïda a un bon reguitzell d'idiomes: francès, italià, holandès, portuguès, romanès, polonès, alemany, rus, coreà, lituà, grec... i, fins i tot, al xinès.

En Jordi Molist va passar alguns estius a Camporrells, entre el carrer del Forn -on hi és cas de la Fausta - i La Creu, o baixant cap a la Roda a tocar del Reguer, o cap al tupit del Barranc Fondo i el Salt de la Tosca, o fent-la petar a les places de Dalt i de Baix. D'aquell temps i de les experiències viscudes intensament en té molt bons records i, alguns, han trobat reflex en la seva obra.

Llegim el Presagio i és molt probable que identifiquem algunes anècdotes i personatges amb casulla; llegim "L'Anell" i hi trobarem algun personatge molt important, frare, conegut pel nom d'Arnau d'Estopanyà. És realitat? És ficció? No és pas el més important. Si que ho és el record de les vivències i el pas que en Jordi Molist ha fet a la seva obra.

Sabeu què, lectors del bloc de Camporrells? Me'n vaig ara mateix a comprar la novel·la Presagio.
Per saber-ne més:
http://www.jordimolist.com/