diumenge, 1 de juny de 2008

Jesús Garcia Omella, el primer dels bandúrries

Ahir sortia la notícia al Diario del Altoaragón de la mort de Jésús Garcia Omella, conegut a l'Aragó per la seva faceta musical en diferents formacions de polsació (bandúrria, llaüt, mandolina, guitarra...), de les quals en va ser mestre i director. El van trobar mort divendres prop d'Arguis on havia anat a mirar bolets. Només tenia 47 anys.

Vam coincidir a la "Orquestra Nueva Sertoriana" a Osca en els primers anys de la dècada dels vuitanta. Jesús Garcia "Omella" tocava la bandúrria en una brillant formació dirigida pel mestre Santos Pueyo i que comptava amb instrumentistes destacats com Ballabriga, Betoré, Orduna... entre d'altres i, l'ànima de la formació, el Sr. Jesús Montull -un molt bon llaüt que va morir també molt jove-. Aquest últim va ser el que em va convidar a formar-ne part i de qui conservo un gran record.

Jesús G. Omella no era el primer bandúrria de l'orquestra en aquells moments, però per mi sempre ho va ser i, vist el seu currículum en el diari i rememorat els records que en tinc en aquests tristos moments, crec que s'ho mereixia. Discret com ben pocs músics he conegut, feia córrer els dits pels trastes de la bandúrria amb una agilitat i finesa admirables. Sentir-lo abans del concert com assajava l'entrada de El Molinero de Subiza (Oudrid) o de les virtuoses escales de la gran jota de La baturrica era un autèntic goig. No cal dir-ho, era un músic fi.

Crec que era l'any 1982 que en un pòrtic de les festes de Sant Llorenç d'Osca, amb la "Orquestra Nueva Sertoriana" vam fer un concert als claustres de l'Església de San Pedro el Viejo. D'aquell dia guardo una fotografia que ens vam fer tots dos poc abans de començar. En aquella ocasió jo tocava, a més de la guitarra, el requinto (germà petit del guitarró que es tocava a la rondalla de Camporrells i que tocaven alguns músics lliterans a principis del segle XX) en un passatge de El dúo de La Africana.

L'entranyable món de la música ha perdut un excel·lent músic i una gran persona. Al primer dels bandúrries, descansi en pau i vagi el condol per a tota la seva família.
Alguns enllaços prou il·lustratius: