diumenge, 23 de novembre de 2008

Ha nascut un bloc del ball dels totxets!

Ahir diada de Santa Cecília -patrona dels músics-, va néixer un bloc dedicat al ball dels totxets de Camporrells (La Llitera). Tot just té un dia de vida.

És fill d'aquest bloc i vol créixer dins de l'immens món de la blogosfera com a referent de la tradició més important del lloc.

Ara fa trenta anys que un grup de joves van decidir que ja era hora de recuperar el ball dels totxets i que ho farien la propera festa. Aquell primer de maig de 1978 ja havien plantat en solitari un mai a la plaça que no devia fer més enllà de tres metres d'alçada com a manifestació de que s'havien de recuperar les tradicions. I fins i tot, hi van enganxar una mena de manifest reclamant que es fes alguna cosa, en una època en què a tot arreu es vivia una revifalla de les tradicions. A Camporrells, un grup de nois i noies d'entre 12 i 16 anys d'edat van decidir que era el moment de fer-ho, tot sols, asseguts a la porta d'una penya al carrer del Forn. La Casa del Notari n'és testimoni.

Avui, cada 30 de juliol, com va recordar fa pocs dies Manel Campo Vidal - del Molí- a Osca en un sopar davant d'empresaris, periodistes i banquers de la província, ballen els totxets unes cent persones, en un lloc que no arriba als tres-cents habitants. Qualsevol persona que s'estimi el lloc ho recordaria.

- I a compàs, hauríem de dir!

Si no, mireu la fotografia que il·lustra el naixement del bloc del ball dels totxets. Al cant de la síl·laba "mo" de La cardelina, tots els totxetaires s'han ajocat i han picat a terra alhora. Quina imatge més autèntica!

Ho hem volgut destacar amb un rodolí que surt de la pròpia imatge:

Piquem a terra, piquem...

quan La cardelina ballem!

Per anar al bloc: http://balldelstotxets.blogspot.com/

PS. L'autor de la fantàstica fotografia de la picada a terra de La Cardelina és Maties Barrabés Cosialls, el 30 de juliol de 2003 a la plaça de dalt, de Camporrells. Gràcies Maties!